Sommarlovsprogram genom tiderna – Sommarlov 40 år!

Foto: SVT

Sommarlovsprogram genom tiderna!

I år fyller Sommarlov 40 år! Varje sommar sedan 1978 har SVT sänt för sommarlovslediga barn. Här är en lista på programmet från 1978 fram till idag.

1978-1987 Sommarmorgon
Det allra första sommarlovsprogrammet i SVT sändes 1978 och bestod av olika tv-serier och kortfilmer som visades varje vardagsmorgon under skolornas sommarlov. Till en början fanns det ingen programledare.

1988 Programmet bytte namn till Sommarlov
Programmet presenterades av hallåor och innehöll serier som exempelvis Doktor Snuggles, Solstollarna med Ulla-Bella och Sommarhajk med Bengt Alsterlind.

1989 – Sommarlov
Programmet visade bland annat Anita och Televinken, Fisketur, Nikolaj Olsens hemlige liv och Poco.

1990 – Sommarlov
SVT började med programledare, som var Gila Bergqvist, Ellinor Persson och Jan Trolin.

1991 – Sommarlov
Gila Bergqvist fick sällskap av programledarkollegorna Peter Settman och Fredrik ”Fredde” Granberg (som samma år blev kända som Ronny och Ragge).

1992 – Volrammos
Sommarlovsprogrammet Volrammos (Sommarlov baklänges) hade temat rymden.

1993 – Tippen
Tippen handlade om miljöfrågor och återvinning. Sopgubbarna Lasse och Morgan (Lasse Beischer och Morgan Alling) samt Kenneth Rydholm och Eva Ekengren åkte runt till olika städer och sände program inför publik. Serier som visades var: Agaton Sax, Clarissas värld, Dusty, Gustaf och hans vänner, Kollosommar, Lola och sardinerna, Sagan om Sune, Sommarhajk och Tex Avery.

1994 – Tippen
Även 1994 sändes Tippen med Lasse och Morgan (Lasse Beischer och Morgan Alling), samt Kenneth Rydholm och Eva Ekengren.

1995 – Sommarlov
Programledare i år var Erik Haag och Sara Haag, och det här var Erik Haags tv-debut som programledare. Temat var djur och det handlade mest om kaniner. Erik och Sara träffade tittare som hade kaniner som husdjur. Tv-serier som visades var bland andra Katten Gustaf, Clarissa och Skolan på Boot Street.

1996 – Kloak
Datoranimerat sommarlovsprogram som utspelade sig nere i kloakerna där de tre barnen Julia, Peter och Therese var på äventyr.

1997 – Salve
Handlingen i Salve utspelade sig år 1397, och kom till för att uppmärksamma 600-årsjubileet av Kalmarunionen. Programmet var ett samarbete mellan SVT och Kalmar läns museum. Med bland andra Henrik Ståhl, Anna Rydgren, Nicklas Fransson och Albin Holmberg.

1998 – Alarm
Det här sommarlovsprogram hade temat sjukvård och direktsändes från Växjö och Ystad. Det utspelades sig i en gammal plåsterfabrik och barnen lärde sig allt om första hjälpen och om livräddning. Varje fredag utsågs ett barn till veckans hjälte och belönades med att vara med i TV och få sitt hjältedåd uppspelat som teater.

1999 – Mormors magiska vind
Tv-serie som handlade om Emma (Anna Littorin) och Jenny (Camilla Larsson) som passade mormors hus över sommaren. På husets vind bodde spöket Shangol (Niclas Fransson) som flickorna lär känna. En magisk spegel gör att Emma, Jenny och Shangol kan förflytta sig i tiden allt medan de letar efter ett försvunnet halsband.

2000 – Vintergatan 5a
Vintergatan 5a handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade skickats upp i rymden på ett hemligt uppdrag. Varje dag kunde tittare ringa in och lösa problem åt deltagarna på rymdskeppet, till exempel hur man ska gå till väga för att bota en förkylning eller bara vara med och spela ett spel. Med Philomène Grandin, Wilson Michaels, Pelle Hanæus och Anders Linder.

2001 – Vintergatan 5b
Uppföljning till Vintergatan 5a. Den här gången fick tv-tittarna följa Peo, Glen, Mira, Henrik och Irina som gett sig ut i rymden på jakt efter Peos försvunna fru Ulla.

2002 – Högaffla Hage
Tecknad serie som utspelade sig på en bondgård. 2002 års sommarlovsprogram gick under namnet Högaffla Hage och handlade om livet på en bondgård. Med Katarina Sandelin, Anna Rydgren, Niclas Fransson, Ayla Kabaca, Viktor Björnberg och Sara Bäckmo.

2003 – Badeboda Bo
Badeboda Bo sändes från Växjös gamla SVT-hus.

2004 – Sommarkåken
Programmet sändes från samma hus som Badeboda Bo sändes från året innan. Med Rayam Jazairi, Pontus Ströbaek, Caroline Rendahl.

2005 – Sommarlov 05
Utspelades i fyra olika städer i Sverige; Malmö, Kalmar, Varberg och Borlänge. Med Ayla Kabaca, Hans-Christian Thulin och Björn Johansson Boklund.

2006 – Hej hej sommar
Programledare var Nicolaj ”Nic” Schröder (som hade hitlåten ”Hej hej Monika”). Nic åkte runt i Sverige i en sändningsbuss som han hade ”stulit” av SVT:s tv-chefer.

2007 – Hej hej sommar
Programledare var återigen Nicolaj ”Nic” Schröder som hade hand om Vägrenens camping.

2008 – Hej hej sommar
Med Nicolaj ”Nic” Schröder och Sandra Dahlberg.

2009 – Sommarlov 09
Programledare var Nicolaj ”Nic” Schröder och Ola Selmén.

2010 – Sommarlov
Programledare var Malin Olsson med sidekick Petter ”Peps” Svensson. Programmet direktsändes från en båt i Dockan, en hamn i Malmö. Tittarna bestämde att båten skulle heter M/S Hajen.

2011 – Sommarlov
Programmet leddes av Malin Olsson och Kristoffer ”Kringlan” Svensson och direktsändes inför publik vid båten M/S Hajen i Malmö. Programmet avslutades med att någon hoppade i vattnet för att kontrollera badtemperaturen, med mottot ”det är inte för kallt för att bada”.

2012 – Sommarlov
Programledare var Malin Olsson, Kristoffer ”Kringlan” Svensson och Joni Söderström Winter. Programmet sändes från Västra hamnen i Malmö från en ny husbåt som genom tittaromröstning fick namnet ”Rockan”. Temat för programmet var vänskap. Hur är man en bra kompis? Det bjöds så klart också på gäster, tävlingar och så visades en massa tv-serier. Varje fredag gästades programmet av artister.

2013 – Sommarlov
Programledare var Malin Olsson, Kringlan Svensson och Rijal Mbamba. Man bytte inspelningsplats till Scaniabadet i Västra hamnen och båten byttes ut mot en buss, som tittarna döpte till Busster.

2014 – Sommarlov
Programledarna Malin Olsson och Rijal Mbamba fick i år sällskap av Alexander Hermansson, och Farah Erichsén hoppade in som vikare under sommaren när Malin var ledig. Programmet spelades in med publik vid Scaniabadet i Västra hamnen vid bussen Busster. Temat var ”nyfiken på världen”.

2015 – Sommarlov
Programledare var Alexander Hermansson, Rijal Mbamba och Farah Erichsén och programmet spelades in vid Scaniabadet i Västra hamnen. Temat var ”lek och rörelse”.

2016 – Sommarlov
Programledare var Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick. Tempat var ”superhjältar, för inom oss alla bor det en superhjälte”. Programledarna åkte runt i Sverige och träffade hjältar som gör skillnad, och de fick dela med sig av sina superhjältekrafter. Sommarskuggan gjorde entré, och blev omåttligt populär bland barnen.

2017 – Sommarlov
Programledare var Alexander Hermansson och Angelika Prick och temat var ”planetskötare”. Alex och Angelika träffade barn och vuxna som gav tips på hur man kan dra sitt strå till stacken som planetskötare.  Temat gav stort gensvar och barn runt om i hela Sverige engagerade sig stort och lärde sina föräldrar hur man är en bra planetskötare. Varje dag hela sommaren kom det in hundratals bilder från barn som visade när de städade Sveriges stränder från skräp. Sommarskuggan medverkade även detta år och i det sista avsnittet visade det sig att det var Malin Olsson som hade busat hela sommaren som Sommarskuggan.

2018 – Sommarlov
Sommartraditonen Sommarlov fyller 40 år! Programledare är Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick. Temat är demokrati – barnens rätt att göra sin röst hörd.

 

Sommarlov i Öppet arkiv: https://www.oppetarkiv.se/etikett/ovrigt/Sommarlov/