Planet under press – världens klimat och miljö

Foto: Jan Prillwitz /ZDF

Från tisdag 20 juli och tre veckor framöver fokuserar SVT återigen, på SVT Play och även i de båda huvudkanalerna, på världens klimat och miljö under rubriken Planet under press. Coronapandemin har tagit över klimatfrågans förstaplats i nyheterna, men problemet är för den skull inte löst. Lika lite som flera av de andra stora miljöfrågorna – massutrotningen av arter.

– Rapporterna om extrem värme och bränder i västra Nordamerika och tropiska nätter i Sverige påminner oss även denna sommar om klimathotet. Och liksom förra året fokuserar SVT under tre veckor på miljö och klimat under rubriken Planet under press, med start redan måndag 20 juli i SVT Play. Det blir en blandning av hot om jordens sinande sötvattenresurser, vilka lösningar och åtgärder som krävs för att hejda uppvärmningen, och hur Sibiriens smältande isar har konsekvenser på en global nivå, säger Henrik Ekman, programinköpare, redaktör och miljöjournalist.

Program och sändningar
SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och I SVT2 torsdag 12 augusti kl 20.00: Den hotade Jorden (Earth Emergency
Omtalad och uppmärksammad dokumentär berättad av Richard Gere. Greta Thunberg, Dalai Lama och Jane Fonda har alla engagerat sig i klimatfrågor och här medverkar de alla i en vetenskapsdokumentär om de lösningar vi har framför oss för att förhindra en eskalering av vår hotande klimatkris. Vi vet i dag rätt väl vad våra utsläpp direkt kan leda till. Vad vi inte vet är vad som händer när olika processer sätts igång som förstärker en farlig utveckling, till exempel när regnskogen huggs ner. Vi kan passera kritiska tröskelvärden – och vi riskerar att göra det snart.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och SVT2 måndag 16 augusti kl 18.30: Så orsakade vi klimatkrisen (Anthropocene – The Rise of Humans)
Vår planet har under miljarder år formats av naturens krafter. Idag har mänskligheten i sig blivit en egen naturkraft där vi kunnat omforma naturen efter våra egna idéer och önskningar. Vi har klivit in i den epok som kallas antropocen. I den här serien får vi se hur människans förmåga till innovation gjort oss till den mest inflytelserika livsformen på planeten jorden.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 tisdag 10 augusti kl 20.00: Den sista sköldpaddan (The Last Turtles)
Havssköldpaddorna har länge slaktats för köttets skull. De har fastnat i fisknät och drunknat, och fått se sina stränder exploateras. Nu läggs ett nytt hot till listan. Uppvärmningen. När sanden blir för het kläcks det bara honor ur äggen, om de inte rentav kokat i värmen.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 onsdag 11 augusti kl 18.30: Valens död (Entangled)
Nordkaparen var perfekt för valfångarna. Den var orädd, rik på olja och sjönk inte när den harpunerats. I sista stund blev den skyddad och kunde sakta återhämta sig. Men nu hade den amerikanska ostkusten fyllts av fiskeredskap som snärjer valarna så att de drunknar. Nu hotas nordkaparen åter av utrotning.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 onsdag 11 augusti kl 20.00: Sibirien smälter (On Thin Ice)
Varje år måste renskötarna i Sibirien passera stora floder med sina hjordar. Det har de alltid gjort, men isen måste vara tillräckligt tjock. I dagens varmare klimat har den blivit opålitlig, samtidigt som permafrosten börjat tina.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 torsdag 12 augusti kl 18.35: Dagen då vattnet tar slut (Day Zero)
Vatten är vår planets absolut viktigaste resurs. Men på flera platser på jorden har klimatförändringar gjort att färskvattnet riskerar att ta slut och det är ett alarmerande problem som måste hanteras nu. Dokumentären är filmad över tre år och följer dem som arbetar vid frontlinjen på tre av våra kontinenter där bristen är som värst. Tillsammans berättar de historien om hur illa läget är, men också vad vi kan göra för att stoppa utvecklingen.

Finns på SVT Play och visas i SVT1 tisdag 3 augusti kl 18:35: Greta: Lyssna inte på mig! (Greta Thunberg: A Year to Change the World)
Greta Thunberg är en av världens mest inflytelserika personer och när hon talar lyssnar presidenter och ledare. Men Greta vill inte att folk ska lyssna på henne. Hon vill att de ska lyssna på vetenskapen. Vi får följa Greta på hennes ett år långa resa som tog henne över Atlanten med segelbåt och ställde henne ansikte mot ansikte med världens ledare. På resan träffar hon även klimatexperter som delar med sig av de dramatiska förändringar som sker på vår planet, men får också veta vad vi kan göra åt dem. Del 1 av 3.

SVT2 måndag 26 juli kl 18.30: Den sista apan (Red Ape: Saving the Orangutan)

För en mansålder sedan var Borneo täckt av regnskog, orangutangernas hem. Sedan kom timmerbolag och nybyggare, och skogarna krympte. Nu fullföljs förödelsen när oljepalmer ersätter regnskog. Eldsjälar försöker rädda de sista orangutangerna, men utan stopp för skogsskövlingen är arbetet förgäves. Läggs ej upp på SVT Play.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT1 tisdag 10 augusti 18:35: Planet under press: David Attenborough och massutrotningen (Extinction – the Facts)
För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough.

SVT Play torsdag 29 juli kl 23.00 och i SVT2 måndag 9 augusti kl 18.30: Planet under press: Kalla havens hajar (Sharks in Cold Water)
Vi är vana vid bilder av vithaj som jagar säl utanför Sydafrika kust, hammarhajar i tropiska vatten eller hajattacker mot surfare i Australien. Men vi har hajar i våra nordliga vatten också. Inte alltid så stora och absolut inte farliga, men både vackra och intressanta. Och hotade.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 onsdag 4 augusti kl 18.30: Planet under press: Är jorden överbefolkad? (Horizon: 7.7 Billion People And Counting)
I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringen och massutrotningen av arter finns det en fråga som sällan nämns: att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning, vilket kräver jord att odla och marken får naturen släppa till.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT1 onsdag 28 juli kl 18.30: Planet under press: Tigerhandlarn  (Tiger – Hunting the Traffickers)
Först var det troféjägarna som ville ha ett tigerskinn på väggen. Sedan kom hotet från traditionell kinesisk medicin där tigern tros ha magiska krafter. Nu har det blivit status att bjuda på tigervin, en vätska där bitarna av tiger fått ligga i blöt. Och det finns gott om handlare som levererar tigrar.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 måndag 2 augusti kl 18.30: Planet under press: Den giftblå floden (River Blue)
När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder och skapar det jobb och kanske välstånd där. Och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav.

SVT Play tisdag 20 juli kl 02.00 och i SVT2 tisdag 27 juli kl 18.30: Planet under press: Stacey Dooley: Modeindustrins smutsiga baksida (Stacey Dooley Investigates: Fashion’s Dirty Secrets)

Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet.

Finns på SVT Play och sänds i SVT2 måndag 2 augusti kl 18.30: Afrikas viltvårdare i frontlinjen (On the frontline: The rangers of Gorongosa)
Att skydda Mozambiques vackra nationalpark Gorongosa kräver mod, kunskap och passion. En grupp män och kvinnor uthärdar den svåra träningen för att nå sina mål: att bli viltvårdare och skydda Gorongosa från bland annat illegal jakt men också skogsavverkning.