Möt finalisterna i Samiska Melodifestivalen 2024

Foto: Danil Roekke, Tomi Lampinen, Carl-Johan Utsi /NRK

Natalie Carrion från Umeå och Ole Máhtte Gaup från Karasjok leder årets Sámi Grand Prix – en storslagen samisk musikfest på påskafton. I Sverige kallas sändningen för Samiska Melodifestivalen, och tittarna i Sverige kan rösta i Melodifestivalens app. Nu presenteras de tolv finalister som gör upp i årets tävling.

Här finns en videopresentation av artisterna som får användas i programpresenterande, redaktionella sammanhang.

Sångfinalister 

Ánndaris Rimpi – I goassak vuollána
Kompositör, artist, låtskrivare och producent bosatt i Göteborg med släkt i Jokkmokk.
Ánndaris Rimpi har arbetat med musik i över 30 år, med traditionell musik i centrum. Han har komponerat musik för teater, men också givit röst till Olaf i den samiska versionen av Frost. Låten som han framför i Sámi Grand Prix har han skrivit för att det finns så lite musik på lulesamiska. Han drömmer om att hans son ska lära sig lulesamiska, eftersom han själv inte fick göra det som barn.

Text: Ánndaris Rimpi
Musik: Ánddaris Rimpi, Christoffer Berg

bycecilia – Mannem åajaldahteme
Student som bor i Trondheim men är uppvuxen i Røros och Brändåsen.
Cecilia Dyrøy upptäckte bara för några år sedan att hon kan sjunga. Sedan dess har hon sjungit tillsammans med sin pojkvän och hans band. Senare har hon börjat skriva sina egna låtar under namnet bycecilia. Hon har en stark samisk identitet, men pratar inte samiska. Låten som hon framför i Sámi Grand Prix är den allra första som hon skriver på samiska. Texten handlar om längtan, och hon hoppas att den ska föra henne närmare de samiska språken.

Text och musik: Cecilia Dyrøy

Hanna Nutti – Áhpi
Artist och jurist ursprungligen från Karesuando men bosatt i Hammerdal i Jämtland.
Hanna Nutti har sjungit sedan 11 års ålder och har hunnit lära sig flera olika instrument. Hon kommer från en musikalisk familj och hennes syster Sara Nutti (Dear Sara) tävlar i årets upplaga av Melodifestivalen. Hanna skriver och ger ut sin egen musik oftast på engelska eller svenska och därför har hon inte tävlat i Sámi Grand Prix förrän nu.

Melodin till låten som hon framför i Sámi Grand Prix blev klar redan för tio år sedan, men hon har inte kunnat skriva en text som gör den rättvisa. Först när hon började skriva på samiska så klickade det. ”Áhpi” är som ett stridsrop, och den handlar om att trots alla utmaningar som samerna har varit utsatta för genom tiderna står de stadiga och starka.

Text och musik: Hanna Nutti

Ingá Máiiá Blind – Giitosat
Gruvarbetare. Från Karesuando men bosatt och verksam i Kiruna.
Ingá Máiiá Blind upptäckte musiken när hon som barn började på kulturskola. Där upplevde hon för första gången glädjen i att stå på scen, och nu hoppas hon kunna jobba med musik resten av livet. Det är andra gången hon tävlar i Sámi Grand Prix, och den här gången tävlar hon mot sin kusin Hanna Nutti. Låten som hon framför i Sámi Grand Prix handlar om tacksamheten till de som kommit före och förvaltat naturen. Den uttrycker också hennes kärlek och närhet till sin mormor.

Text och musik: Ingá Máiiá Blind

NTÏV – Čáhci
Producent och artist som bor och jobbar i Luleå.
Med en musikalisk mor blev Johánas Nutti Lampa introducerad till musik tidigt i livet. Idag jobbar han som producent och artist, men vägen dit har varit lång. Musiken blev hans räddning under en tid i livet då han behövde hitta sig själv och sin identitet. Låten Čáhci är inspirerad av den svåra tiden, och han medger att det har varit svårt att skriva på samiska eftersom han inte behärskar språket så bra.

Text och musik: Johánas Nutti Lampa

Sivvu – Govddun
Milla Elmiina Pulska är artist och lärare från Vuotsu som bor i Inari. Armas Aschberg är producent och artist från Raahe.
Milla Elmiina Pulska har tävlat i Sámi Grand Prix tidigare, båda gångerna som medlem i ett band – SomBy som vann 2009, och Ravggon som kom på tredje plats 2015. Hon har känt Armas sedan han var en liten pojke då hon har jobbat mycket med hans pappa som är producent. Låten som de framför i Sámi Grand Prix handlar om att lära sig leva i nuet, och hur man måste förändras för att klara av det. Med låten Govddun vill Armas tillföra något nytt till den samiska musiken, och ge publiken något de aldrig hört förut i Sámi Grand Prix.

Text och musik: Milla Elmiina Pulska, Armas Aschberg 

Jojkfinalister 

John Stone Fire – Virtni borgačalbmi
Artist, skådespelare och konstnär från Kautokeino.
John Stone Fire kallar sig för en samisk motsvarighet till Jahn Teigen eftersom han har deltagit i Sámi Grand Prix så många gånger. Detta blir sjätte gången han tävlar. Han minns sitt första deltagande med fasa, eftersom han glömde jojkmelodin och lämnade scenen. Den här gången hoppas han underhålla publiken med en rockig jojkstil. Jojken som han framför i Sámi Grand Prix gjordes ursprungligen av hans nu bortgångne far och han har utvecklat den vidare och lagt till text. Han menar att den blivit en sorts berättelse om en driftig renskötare.

Text och musik: John Stone Fire

Lávre – Máhtte Issát
Artist och jojkare från Kautokeino.
Lávre Johan Eira tog hem vinsten i sångkategorin i Sámi Grand Prix för tre år sedan. Nu tävlar han för andra gången, denna gång i jojk. Han säger att han egentligen inte gillar tävlingar, men trivdes bra som en del av cirkusen kring tävlingen. Lávre kommer jojka sin farbror och gudfar Máhtte Issát, som uppmuntrat honom att vara med i tävlingen, och jojken har sitt ursprung i hans familj.

Text och musik: Lávre Johan Eira

Máret Inger Gaup Skum – Mikkel Heandarat
Renskötare, duojár och förskolepedagog från Máze, där hon alltid har bott.
Máret Inger Gaup Skum tävlar för första gången i Sámi Grand Prix, och tycker att tanken är lite skrämmande. Hon har vuxit upp med jojk och har lärt sig många generationer av jojk som tillhör hennes familj. I Sámi Grand Prix kommer hon jojka sin tvååriga son, Mikkel Heandarat, och den är inspirerad av hennes svärmors jojk. Hon hoppas att sonen ska älska jojk lika mycket som hon gör.

Text och musik: Máret Inger Gaup Skum

Máret Rávná Anti – Piera Niillas Wigelius 

Lärare som bor i Tana men kommer från Karasjok
Máret Rávná har alltid tyckt om att jojka, men har sällan uppträtt offentligt. För ett och ett halvt år sedan genomgick hon en omfattande operation för att ta bort en tumör ur hennes huvud. Efter operationen tappade hon hörseln på ena örat, och har behövt träna för att kunna gå normalt igen. Nu mår hon så pass bra att hon vill jojka i Sámi Grand Prix.

Jojken som är tillägnad hennes son kom till henne under en fjällvandring. Máret hörde en jojk av en kvinnlig röst och slutligen jojkade hon in den här jojken i sin mobiltelefon. Hon tyckte att den passade hennes son och jojkens ursprung är så speciellt att hon nu vill framföra den i Sámi Grand Prix.

Text: Máret Rávná Anti

Nils-Ove Kuorak – Njealječalmmat
Brandman som växte upp i lulesamisk miljö i Gällivare.
Nils-Ove Kuorak flyttade tillbaka till hemstaden Gällivare förra året efter en tid i Göteborg. Då kände han sig färdig med stadsmiljön och vill hem till det han vuxit upp med. Jojken handlar om kusinen Máhtte Ánte, men texten beskriver hans hund, som i mångt och mycket speglar kusinens sätt att vara. Nils-Ove jojkar för det mesta för sig själv, oftast i bilen eller när han färdas med snöskoter.

Text och musik: Nils-Ove Kuorak

Simon Issát Marainen – Iežáhuvvon áiggit
Renskötare, artist och jojkare från Soppero.
Simon Issát Marainen är en välkänd artist med lång karriär. Han tycker att den traditionella jojken är väldigt viktig och att det är beklagligt att den ser ut att försvinna ur samhället. Därför deltar han för tredje gången i jojk-kategorin. Hans jojk innehåller mycket text, och han menar att det är just texten som gör jojken komplett. Denna jojk är hans första med ett politiskt budskap. Den beskriver känslorna av att ha kämpat för samers rättigheter. Den visar också att han har en tro på att det en dag kommer att bli bättre.

Text och musik: Simon Issát Marainen 

 SVT Play lördag 30 mars kl. 20.15: Samiska Melodifestivalen