2019-05-13

Sommarlov låter barnen upptäcka hjärnans mirakel


Temat i årets Sommarlov är hjärnan och programledare är Angelika Prick, Markus Granseth, Malin Olsson och Alexander Hermansson. Foto: Mattias Ankrah/SVT

I år får barnens Sommarlovskompisar Malin Olsson, Alex Hermansson och Angelika Prick sällskap av den nya programledaren och uppfinnaren Markus Granseth. En annan nyhet är kapten Doris, som spelas av Marianne Mörck. Hon har tappat minnet och fastnat med sin ubåt på botten av Sommarlovssjön. Och denna sommar får busen Sommarskuggan sällskap av den nya karaktären Vinterskuggan som hotar med snö och kyla. Blir det någon sommarvärme i år och lyckas programledarna hjälpa kapten Doris att få tillbaka sitt minne?

Jag har länge haft en dröm att leda Sommarlov och det är med stor vördnad jag tar mig an uppgiften. Programmet är ju en riktig härlig tradition, vad vore en sommar utan Sommarlov? Och årets tema, hjärnan, ligger mig extremt varmt om hjärtat. Jag gillar teknik, uppfinningar och vetenskap, säger Markus Granseth.

Temat hjärnan går som en röd tråd genom programmet hela sommaren och programledarna kommer att utmana tittarna i uthållighet och hjärnstyrka. Om man övar mycket, stöttar varandra och inte ger upp kan man ta sig långt! För att lyckas med utmaningen behöver vi utmana kroppens viktigaste organ, som styr allt från vilja och mod till praktiska saker som att tänka, se, minnas och röra oss. I sommar kommer barnen få vara med om att lösa gåtor, rebusar och få klura på vem som gömmer sig i Sommarskuggans dräkt. Hjärnexperter kommer att lära tittarna hur hjärnan ser ut och fungerar och en rad personer med spännande hjärnor kommer på besök.

Efter att 2017 ha gjort en hel generation till miljömedvetna planetskötare, och 2018 ha låtit alla barns röster bli hörda i vårt demokratitema är det 2019 dags för Sommarlov att låta barnen upptäcka den mänskliga hjärnans mirakel. Sommarlov har med sina angelägna teman och sina tittarrekord senaste åren utvecklats till årets viktigaste program. Extra kul är det att träffa så många i vår publik - nästan 100 000 barn och föräldrar besöker barnens Sommarlovsparadis Beijers park i Malmö dit alla är välkomna varje vardag, säger Petter Bragée, programchef SVT Malmö.

Varje fredag hela sommaren kommer aktuella artister på besök och tittarna kan förvänta sig galna och roliga upptåg vid Sommarlovsbussen. Programmet spelas in inför publik i Beijers Park i Malmö 10 juni – 16 augusti. Inspelningen är vardagar kl 9.00 och programmet sänds dagen därpå.

Barnkanalen varje dag 10 juni - 16 augusti kl 9.00


Sommarlov har sänts i SVT sedan 1978. Förra året var det 40-årsjubileum.


Pressansvarig:

Pernilla Ståhl

pernilla.stahl@svt.se

0768-988464