2020-08-05

David Sundin är årets Sommarskugga i Sommarlov


Sommarskuggan nr 5: David Sundin avslöjades idag som årets Sommarskugga i SVTs Sommarlov. Foto: Anna Fabricius/SVT

I 18 veckor har jakten på årets Sommarskugga pågått på SVT Barn, och i dagens avsnitt av Sommarlov var det äntligen dags att avslöja vilken känd profil som gömt sig i den numera ikoniska svarta skuggdräkten. Sommarlovs programledare lyfte av dräkten som visade sig dölja David Sundin, känd från bland annat Bäst i test och Melodifestivalen 2020.    

David har burit den här hemligheten under nästan ett år och känner sig glad och lättad efter avslöjandet.

– Det absolut svåraste har varit att hålla den här hemligheten från familj, släkt och vänner. De har verkligen misstänkt mig och kommit med tusen frågor sedan de såg mig i Sommarskuggan-serien redan i april. Att busa som Sommarskuggan är lite som att äta glass. Det är roligt att få busa mycket, men det är som med glass, äter man det till frukost, lunch och middag så blir det kanske lite för mycket av det goda… Så nu ska det bli skönt att inte busa på ett tag, säger David Sundin.

– Jakten på ledtrådarna har pågått så länge att man på riktigt blir nästan lite löjligt glad när vi fått avslöja vem som gömt sig under Sommarskuggans dräkt, säger Angelika Prick.

– Vi programledare får inte heller veta vem som är Sommarskuggan, det är något som redaktionen håller väldigt hemligt hela vägen in i mål. Därför är det lite extra pirrigt eftersom det är en lika stor överraskning för oss som för tittarna. Att det var David som var Sommarskuggan har inte varit helt lätt att knäcka i år, säger Alexander Hermansson.

Jakten på Sommarskuggan startade redan i april med serien Sommarskuggan – Vinterskuggans uppdrag på SVT Barn. Vidare in i Sommarlov har tittarna sedan kunnat följa mysteriet och leta ledtrådar som tagit historien i olika riktningar och mellan en rad misstänkta på den långa resan. Efter att Sommarskuggan nu har avslöjats fortsätter Sommarlov att sändas varje dag fram till 14 augusti med nya spännande äventyr.

Fakta om Sommarskuggan: Sommarskuggan är en svart dräkt på SVT Barn och den som bär dräkten busar med Sommarlovs programledare och lämnar sitt karakteristiska skuggslem efter sig. En känd person gömmer sig i dräkten, ingen känner till vem. Tillsammans med tittarna försöker programledarna lösa mysteriet genom att hitta ledtrådar. Sommarskuggan skapades 2016 i programmet Sommarlov. En skurk behövdes till det årets superhjälte-tema och dräkten har sedan dess fått leva vidare och har blivit en gigantisk succé.

Tidigare Sommarskuggor:
Sommarskuggan nr 1 – ”Chefen” på SVT Barn

Sommarskuggan nr 2 – Programledaren Malin Olsson

Sommarskuggan nr 3 – SVT Barn-profilen Caroline Hermansson

Sommarskuggan nr 4 – Artisten Hasse Andersson
Sommarskuggan nr 5 – Programledaren David Sundin
Avsnittet i SVT Play: https://www.svtplay.se/ Nedladdningsbart klipp under fliken Video här.


Sommarlovs sänds i SVT Barn och SVT Play varje dag fram till 14 augusti  

 

SVT Barn onsdag 5 augusti 9.00Pressansvarig:

pressdesken@svt.se

08-7848601