Musikhjälpen 2020 från Norrköping

Foto:

Musikhjälpen 2020: Ingen människa ska lämnas utan vård

Den 14-20 december sänds Musikhjälpen från Gamla torget i Norrköping. I år är temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Trots framstegen som gjorts de senaste decennierna saknar minst halva jordens befolkning tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård.

Närmaste vårdcentral kan ligga många mil bort på osäkra vägar, en enda sjuksköterska eller barnmorska ska ibland räcka till åt uppemot tusen personer, höga vårdkostnader driver människor in i fattigdom eller tvingar dem att prioritera bort sin egen eller sina barns hälsa. Så ser läget ut i många länder och den pågående pandemin riskerar att förvärra situationen ytterligare.

– Musikhjälpen ska bidra till att förbättra allas rätt till vård. En god hälsa är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, det är också en förutsättning för människor att nå sin fulla potential, bidra till ett samhälles utveckling och att minska fattigdom, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

– Kvalitativ och tillgänglig primärvård är grunden för allmän hälso- och sjukvård för alla, men stora insatser behövs för att uppnå de globala målen samt rädda liv och lindra nöd. Därför arbetar Musikhjälpen 2020 för att ingen människa ska lämnas utan vård, säger Kristina Henschen.

Pengarna som samlas in kan gå till:
Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till internationella projekt som i samverkan med lokalsamhället stärker människors tillgång till likvärdig vård och hälsa utan risk att drivas in i fattigdom, i linje med FN:s globala mål om allmän hälso- och sjukvård för alla senast 2030. Konkret kan det handla om stöd till vårdcentraler, mobila hälsokliniker, vaccinationskampanjer och utbildning av lokala hälsoarbetare. Mer om temat finns på: http://musikhjälpen.se Om Musikhjälpen Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. 2019 var temat ”Sex är inte ett vapen”. Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg programledde när publiken startade nära 650 000 engagemang och samlade in över 50 miljoner kronor.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Musikhjälpen: tidigare städer och teman 2008 – Malmö, tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp 2009 – Göteborg, tema: Din musik stoppar malaria 2010 – Malmö, tema: Barn är inte till salu 2011 – Göteborg, tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan 2012 – Malmö, tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten 2013 – Göteborg, tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet 2014 – Uppsala, tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv 2015 – Linköping, tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet 2016 – Örebro, tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan 2017 – Umeå, tema: Barn är inte salu 2018 – Lund, tema: Alla har rätt att funka olika 2019 – Västerås, tema: Sex är inte ett vapen

För mer information, vänligen kontakta:
Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen kristina.henschen@svt.se 08-784 36 20
Anna Johannessen, temaproducent anna.johannessen@sverigesradio.se 070-640 81 25
Eva Sahlin, bitr. presschef Sveriges Radio eva.sahlin@sverigesradio.se 070-684 18 52